5 banja u Zapadnoj Mađarskoj koje morate posetiti

Mađarska je poznata po svojim banjama i spa kulturi. Ovde postoje brojna mesta pogodna za goste koji žele da plivaju, relaksiraju se ili im je potrebna banjska terapija.

Turisti iz naše zemlje najviše vole banje koje su blizu granice a najpopularniji je banjski grad Morahalom.Mađarska ima još mnogo zanimljivih banja koje nisu baš poznate našim turistima a posebno u zapadnom delu zemlje.

Pogledajmo koji su to najpoznatiji banjski centri u zapadnom delu Mađarske, koji su takođe veoma popularni i kod turista iz u susedne Austrije.

Bikfirde

Jedna od najpopularnijih termalnih banja nalazi se u Bikfirdu, nekoliko minuta od austrijsko – mađarske granice. Banjski kompleks se sastoji od 34 različita bazena u velikom zelenom parku i nudi zdravstvene, rekreativne i avanturističke sadržaje. Bez obzira na to u koliko toploj vodi volite da se kupate, ovde imate širok izbor u različitim bazenima sa temperaturom vode od 22 – 390C, pa svakako možete da pronađete ono što vam najviše odgovara. Jedna zanimljiva činjenica : Nastanak banjskog kompleksa je posledica nezgode koja se dogodila 1950. godine. Tokom bušenja nafte, viski stub vode izbio je sa dubine od 1280m. Izvor sa toplom vodom,  temperature 580C zauvek je promenio budućnost ovog mesta.

Šarvar

Nešto veoma slično dogodilo se i u Šaravaru, koji se nalazi na oko 20 minuta od Bikifirdea. Jedna druga potraga za naftom odvijala se 1961. godine – međutim, ovde su pronađena dva različita izvora, jedan sa vodom temperature 480 i drugi sa vodom temperature 830CC. Nakon sporazuma između austrijskih i mađarskih turističkih zvaničnika, prvi zajednički banjski hotel otvoren je 1985. godine. Banjski kompleks, koji nudi 18 različitih vrsta bazena (od ogromnog đakuzija do „retro“ termalnog bazena), podesan je za porodični boravak i nudi mnogo zabave.

Kehidakuštanj

Nešto malo dalje na jugu, sledeće odredište je banjski kompleks Kehidakuštanj. Ovde se atmosfera u velikoj meri razlikuje od prethodne dve termalne banje, jer se kompleks nalazi dalje od glavnih puteva, u mirnom okruženju, severno od Balatona. Ovo je pravo mesto za bekstvo od užurbane svakodnevnice, ali i za mnogo zabave : 2.400m2 vodene površine, 12 bazena, 94m dug džinovski tobogan, tobogani kamikaze na otvorenom, ostvo sa đakuzijima, „plovidaba po reci“ i brojne druge atrakcije. Za promenu, ukoliko leti više volite da uskočite u prirodnu vodu, jezero Balaton je na samo 20 minuta vožnje kolima.

Celdemelk

I dalje istražujemo zapadni deo Mađarske i nalazimo mirni kutak za one koji ne vole veliku gužvu i žele da iskuse pravi „osećaj plaže“ –  Celdemelk je pravo mesto za nešto takvo.  „Vulkansko kupatilo“ nudi sve što i njegovi veliki rođaci, ali sa mnogo manje gužve. Voda ima visok sadržaj natrijum bikarbonata i koristi se za lečenje bolesti lokomotornog sistema. Dostupni su vam brojni zatvoreni i otvoreni bazeni i veoma prijatan termalni bazen.

Heviz

Naš obilazak banja završava se u jednoj od najpopularnijih banjskih lokacija u Zapadnoj Mađarskoj – Hevizu, najpoznatijem po ogromnom termalnom jezeru, koje se takođe nalazi veoma blizu Balatona. Površina jezera zahvata 4,4 hektara, a voda je bogata ugljenom kiselinom, sumporom, kalcijumom, magnezijumom i natrijum bikarbonatom, koji imaju veoma pozitivan uticaj na zdravlje ljudi. Tokom leta temperatura vode u jezeru dostiže 33 – 350C, a zimi 23 – 250C. Nakon plivanja možete da uživate u uslugama nekoliko najboljih banjskih hotela u ovoj regiji.

PODELI
Prethodni članakNa današnji dan 10.07.
Sledeći članakVučkoland zabavni park apsolutni hit u regionu
Avatar
Radio Delta, poseduje dozvolu za rad kao jedina regionalna radio stanica u AP Vojvodini na 89,5 mhz, a koja kao takva zonom rada obuhvata regiju Srema i Bačke gde pripada i Novi Sad. Naša pokrivenost je Južnobački okrug, Srem i veći deo Mačve. Program Delta radija prema istraživanju javnog mnjenja i analizama slušanosti svakodnevno prati preko 180.000 građana Novog Sada i regije (oba pola , pretežno urbane populacije)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde