Nedostatak kalijuma u organizmu vam može izazvati probleme

Rezultati istraživanja koja su sproveli stručnjaci Univerziteta u Alabami pokazali su da hrana bogata kalijumom može zaustaviti smrtonosne blokade tako što neće dopustiti da se zidovi arterija vremenom stvrdnu.

Naučnici su istraživanja sproveli na miševima s visokim rizikom od srčanih oboljenja nakon što su konzumirali visoku količinu masti. Nakon toga su miševe hranili visokim, normalnim i niskim nivoom kalijuma.

Arterije miševa koji su unosili nizak nivo kalijuma bile su mnogo problematičnije. S druge strane, kod jedinki koje su unosile veće količine kalijuma ređe je dolazilo do stvrdnjavanja arterija. Takođe, uočeno je da su oni miševi koji su hranjeni namirnicama sa većom količinom kalijuma imali su manju krutost krvnih sudova.

Doktor Majk Napton iz britanskog udruženja koje se bavi istraživanjem bolesti srca rekao je da su i nedavne studije pokazale da nedostatak kalijuma u organizmu uzrokuje stvrdnjavanje arterija.

Naučnici veruju da kalijum ima sposobnost da reguliše gene koji održavaju fleksibilnost arterija.

Prosečan dnevni unos kalijuma trebalo bi da bude 3.500 miligrama, savetuju stručnjaci. Osim banana, ovaj mineral zastupljen je dosta u spanaću, paradajzu i krompiru.

IZVORzenskikutak.rs
PODELI
Prethodni članakNa Peloponezu otkrivene grobnice stare 3500 godina
Sledeći članakNa današnji dan 20.12.
Avatar
Radio Delta, poseduje dozvolu za rad kao jedina regionalna radio stanica u AP Vojvodini na 89,5 mhz, a koja kao takva zonom rada obuhvata regiju Srema i Bačke gde pripada i Novi Sad. Naša pokrivenost je Južnobački okrug, Srem i veći deo Mačve. Program Delta radija prema istraživanju javnog mnjenja i analizama slušanosti svakodnevno prati preko 180.000 građana Novog Sada i regije (oba pola , pretežno urbane populacije)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde