Za vreme mera karantina život u Sredozemnom moru i drugim morima Italije počeo je da buja, nakon što se kvalitet vode popravio, a pojedine vrste prešle u područja koja obično zauzimaju brodovi i ljudi, potvrdila je italijanska obalska straža.

Restriktivne mere koje su tokom dva meseca bile na snazi u Italiji predstavljale su izvanrednu priliku za sagledavanje uticaja ljudske aktivnosti na more koje okružuje ovu zemlju.

Obalska straža je još od aprila uzimala uzorke vode iz mora, a takođe je i načinila i brojne snimke podvodnog sveta, dok su neke vrste viđene u područjima koje obično zauzimaju brodovi i ljudi, a u koja one inače ne zalaze.

Nadležni organi u Rimu potvrdili su za Rojters da je uočeno značajno poboljšanje kvaliteta vode i smanjenje otpadnog materijala u moru, čak i pre nego što su objavljeni rezultati istraživanja. Kitovi ulješure primećeni su u blizini Sicilije, dok su delfini viđeni na mestima na kojima su se pre pandemije nalazili brodovi, u lukama severozapadne Ligurije.

Uprkos bujanju života u morima koja okružuju Italiju, a koje se dogodilo zahvaljujući merama karantina, pandemija je dovela do novih opasnosti po morski život, zbog bačenih maski, rukavica i praznih boca dezinfekcijskih sredstava koji su se mogli videti u vodi. Ovaj otpad povećao je zagađenje u morima koje potiče od mikroplastike, čestica koje nastaju raspadanjem plastičnih proizvoda.

Nadležni organi u Italiji ističu da su mere karantina uvedene zbog pandemije omogućile ljudima da steknu bolji uvid u to koliko je krhka životna sredina i da shvate da moraju da sačuvaju prirodu koja im je data u nasleđe, za njihovu decu i buduće generacije.

IZVORb92
PODELI
Prethodni članakPovećana aktivnost virusa, vanredna situacija u 16 opština i gradova
Sledeći članakDeo Jugovićeva u četvrtak bez vode.
Avatar
Radio Delta, poseduje dozvolu za rad kao jedina regionalna radio stanica u AP Vojvodini na 89,5 mhz, a koja kao takva zonom rada obuhvata regiju Srema i Bačke gde pripada i Novi Sad. Naša pokrivenost je Južnobački okrug, Srem i veći deo Mačve. Program Delta radija prema istraživanju javnog mnjenja i analizama slušanosti svakodnevno prati preko 180.000 građana Novog Sada i regije (oba pola , pretežno urbane populacije)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde