1733. – Englez Džejms Ogltorp je osnovao Džordžiju, 13. koloniju od britanskih Trinaest kolonija, i njen prvi grad Savanu.

1812. – Elbridž Džeri je potipisao izborni zakon u Masačusetsu, i pri tome uveo taj oblik izborni inženjering poznat kao džerimandering.

1818. – Čile je pod vodstvom generala Bernardoa O’Higginsa formalno proglasio nezavisnost od Španije.

1825. – Kriki su predali američkog vladi svoje poslednje zemlje u Džordžiji po sporazumu iz Indijan Springsa i odselili se na zapad.

1832. – Pacifički ostrva Galapagos koji su pripadali Španiji pripojeni su Ekvatoru, Španija nije bila zainteresovana za ostrva i nije pružala nikakav otpor aneksiji.

1851. – Edvard Hargrejvs pronašao zlato u Samerhil Kriku u Novom Južnom Velsu, izazvavši zlatnu groznicu u Australiji.

1855. – Osnovan je Državni univerzitet Mičigena.

1859. – Završena je Svetoandrejska skupština koja je započela sa radom 12.12.1858. godine. Pod pritiskom opozicije i to ustavobranitelja i grupe liberala, oduzet je mandat knezu Aleksandru Karađorđeviću i predat je knezu Milošu Obrenoviću, te je na taj način otpočela njegova druga vladavina.

1899. – Nemačko carstvo kupuje od Španije ostrvo Karolina, Marijanine ostva i Palau u Pacifiku za 17 miliona maraka.

1909. – Osnovano je National Association for the Advancement of Colored People, jedno od najstarijih i najuticajnijih organizacija za građanska prava u SAD-u.

1912. – Kina prihvatila gregorijanski kalendar.

1912. – Abdicirao poslednji kineski car Pu Ji, iz dinastije Manču, Kina postala republika, a prvi predsednik Sun Jat Sen.

1924. – U New Yorku održan koncert pod naslovom Experiment in Modern Music na kome je jazz orkestar Paul Whitemana premijerno izveo Rapsodiju u plavom Georgea Gershwina, djelo koje se smatra začetnikom „simfonijskog jazza“.

1942. – Nemački vojnici ubili 42 zatvorenika koja su bežala iz logora Crveni krst kod Niša, u Drugom svetskom ratu, a 105 zatvorenika uspelo da pobegne. Za odmazdu streljano 850 ljudi.

1948. – Održavanjem prve sednice Narodnog odbora grad Rijeka je ponovno ujedinjen (Rijeka i Sušak) i osnovan je Kotar Rijeka.

1953. – SSSR prekinuo diplomatske odnose sa Izraelom posle bombaškog napada na sovjetsko poslanstvo u Tel Avivu.

1960. – Chuck Berry u studiju ‘Chess’ snima „Bye, Bye Johnny“, „Jaguar And Thunderbird“, „Drifting Blues“ i druge skladbe.

1961. – Saopšteno da su pripadnici separatitičkog pokreta Katange ubili premijera Konga i nacionalnog heroja Patrisa Lumumbu. Tačan datum i okolnosti pod kojima je ubijen nikada nisu otkriveni.

1973. – Severni Vijetnam tokom Vijetnamskog rata oslobodio prvu grupu američkih ratnih zarobljenika.

1974. – U Moskvi uhapšen ruski pisac Aleksandar Solženjicin, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1970. Narednog dana oduzeto mu sovjetsko državljanstvo i proteran iz zemlje. Posle dve decenije provedene u emigraciji u SAD vratio se u Rusiju.

1979. – U Rodeziji poginulo 59 ljudi u putničkom avionu „Er Rodezija“, koji su oborili gerilci.

1986. – SAD Jugoslaviji izručile Andriju Artukovića, ministra unutrašnjih poslova Vlade Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svetskom ratu. Jugoslovenske vlasti Artukovića, koji je posle rata pobegao iz zemlje, optužile za ratne zločine počinjene nad civilima, među kojima je bilo najviše Srba i Jevreja.

1993. – Bivši predsednik Malija Musa Traore i tri oficira osuđeni na smrt pošto ih je sud proglasio krivima za masovna ubistva 1991.

1997. – Hvang Đang Jop, blizak saradnik predsednika Severne Koreje Kim Džong Ila, tražio u južnokorejskoj ambasadi u Pekingu politički azil u Južnoj Koreji.

1999. – Senat SAD oslobodio predsednika SAD Bila Klintona optužbi za krivokletstvo i opstrukciju pravde, čime je, posle godinu dana, okončana „seksualna afera“ s Monikom Luinski i izbegnut impičment.

2000. – Poljska, Mađarska i Češka, prve od bivših članica Varšavskog pakta, priključile se NATO-u.

2001. – Svemirska letjelica NEAR Shoemaker spustila se na površinu asteroida 433 Eros i postala prva svemirska letelica koja je sletela na neki asteroid.

2002. – Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu počelo suđenje bivšem predsedniku Srbije i Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, prvom šefu države kojem se sudi pred Međunarodnim sudom. Milošević u maju 1999. optužen za zločin protiv čovečnosti, kršenje zakona i pravila rata i genocid tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni i sukoba na Kosovu. Početak „procesa veka“ pratilo više od 1.000 najvećih svetskih medija. Na zahtev Haškog tribunala vlasti Srbije izručile Miloševića 28. juna 2001.

2002. – Pakistanske vlasti uhapsile ekstremnog islamistu Ahmada Omara Saeda Šeika, britanskog državljanina, koji je glavni osumnjičeni za otmicu američkog reportera Danijela Perla, koji je izvestavao za „Wall Street Journal“.

2003. – U sukobima vojske i pobunjenih pripadnika policije i drugih demonstranata tokom protesta u La Pazu u Boliviji najmanje 30 osoba poginulo, a 160 ih povređeno.

2006. – U Sloveniji otkriven virus ptičije gripe H5.

2006. – Slučaj virusa ptičije gripe H5 potvrđen u Nigeriji. To je prvi slučaj pojave ovog virusa u Africi.

2006. – Kraljevska grobnica, koja datira iz 200-300 godine p. n. e. otkrivena u Pelau, Grčka. To je najveća grobnica nađena u Grčkoj dosada.

2006. – Britanski tabloid „News of the World“ objavio video iz 2004. godine na kojem su snimljeni britanski vojnici koji tuku iračke tinejdžere.

2010. – U kanadskom Vancouveru započele XXI. Zimske olimpijske igre.

IZVORna danasnji dan
PODELI
Prethodni članakNovi semafori u gradu i prigradskim naseljima
Sledeći članakSaobraćaj pojačanog intenziteta, bez zastoja
Avatar
Radio Delta, poseduje dozvolu za rad kao jedina regionalna radio stanica u AP Vojvodini na 89,5 mhz, a koja kao takva zonom rada obuhvata regiju Srema i Bačke gde pripada i Novi Sad. Naša pokrivenost je Južnobački okrug, Srem i veći deo Mačve. Program Delta radija prema istraživanju javnog mnjenja i analizama slušanosti svakodnevno prati preko 180.000 građana Novog Sada i regije (oba pola , pretežno urbane populacije)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde