1747. – U londonskoj bolnici „Lok“ otvorena je prva klinika u svetu za venerične bolesti.

1783. – Astronom William Herschel otkrio da je zvezda Omicron 2 Eridani u stvari trostruka i da postoje Omicron 2 Eridani B (beli patuljak) i Omicron 2 Eridani C (crveni patuljak).

1808. – Napoleon je anektirao Dubrovačku Republiku. Aneksiju je proglasio general Ogist Marmon, vojvoda od Raguze. Time je presta la da postoji Dubrovačka Republika, a grad Dubrovnik je 1815. na Bečkom kongresu dodeljen Austriji.

1865. – Američki Kongres je usvojio Trinaesti amandman na Ustav SAD, kojim je ukinuto ropstvo i poslao ga parlamentima saveznih država na ratifikaciju.

1876. – SAD je naredio svim američkim starosediocima da odu u rezervate.

1878. – Oslobođenje Vranja u Drugom srpsko-turskom ratu izvršeno je pod komandom generala Jovana Belimarkovića. Značajan doprinos dao je i tada mladi potporučnik, a kasnije slavni vojvoda Stepa Stepanović.

1917. – Nemačka je u Prvom svetskom ratu objavila „totalni rat na moru“ u nameri da neograničenim podmorničkim ratom prinudi Veliku Britaniju na kapitulaciju. Torpedovanje američkih brodova nagnalo je dotad neutralne SAD da uđu u rat protiv Centralnih sila.

1918. – U Rusiji je bio poslednji dan računanja vremena prema Julijanskom kalendaru, a sledećeg dana datum je označen kao 14. februar prema Gregorijanskom kalendaru.

1930. – Otvorena je Londonska pomorska konferencija, koja je završena 22. 4. sporazumom Velike Britanije, SAD, Francuske, Italije i Japana o regulisanju podmorničkog ratovanja.

1941. – Pomorska bitka između otoka Lastova i Sušca između 3 talijanska broda i nepoznate podmornice.

1946. – Jugoslovenska Ustavotvorna skupština donela je prvi Ustav Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

1950. – Američki predsednik Harry Truman naredio američkoj komisiji da konstruiše termonuklearnu bombu, koja se često naziva hidrogenska bomba.

1958. – Prvi američki satelit, Explorer 1, uspešno poslan u orbitu.

1961. – Čimpanza Ham na palubi Mercury-Redstonea 2 postala je prvi viši primat u vanjskom svemiru.

1962. – Na inicijativu SAD, na skupu održanom u Urugvaju, Kuba je isključena iz Organizacije američkih država i doneta je rezolucija o zabrani trgovine s njom.

1964. – Ka Mesecu je lansirana sovjetska automatska stanica „Luna 9“, koja se tri dana kasnije meko spustila i emitovala prve TV snimke površine Mecesa.

1966. – Osnovan fudbalski klub FK Energi Kotbus iz istoimenog nemačkog grada.

1971. – Između Istočnog i Zapadnog Berlina uspostavljen je ograničeni telefonski saobraćaj, prvi put posle 19 godina.

1971. – U Belgrejd teatru u Engleskom gradu Koventriju, komičarska grupa „Leteći cirkus Monti Pajtona“ je prvi put imala nastup na pozorišnoj bini.

1990. – U Moskvi je otvoren američki restoran „brze hrane“ „Mekdonalds“.

1996. – Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za ljudska prava Elizabet Ren saopštila je da u Bosni ima oko 200 do 300 masovnih grobnica i da su za zločine tokom Bosanskog rata, pored Srba odgovorni i bosanski Hrvati i Muslimani.

1997. – U sukobu naoružanih Albanaca i pripadnika srpske policije kod Vučitrna na Kosovu ubijena su tri Albanca i ranjena tri pripadnika MUP Srbije.

1998. – Skupština Republike Srpske na zasedanju u Banjoj Luci odlučila da se sedište Vlade RS-a sa Pala premesti u Banju Luku.

2001. – Nakon devetomesečnog suđenja škotski sud osudio je na doživotnu robiju Libijca Abdel Baset al Megraha (49) zbog podmetanja bombe u avion Pan Am-a, koji se u decembru 1988. srušio iznad škotskog grada Lokberija i usmrti 270 ljudi. Njegov saučesnik Amin Kalifa Fahim oslobodjen je optužbi.

2002. – Ma drugom Antiglobalističkom socijalnom forumu u Porto Alegru u Brazilu usvojena je deklaracija u jedanaest tačaka o pravednijem svetskom poretku.

2002. – Irska katolička crkva pristala je da plati odštetu od 110 miliona dolara ljudima koji su detinjstvo proveli u crkvenim sirotištima, gde su ih sveštena lica seksualno zlostavljala. Za sada je tužbe podnelo 3.500 ljudi koji su živeli u takvim crkvenim institucijama.

2006. – Veće Evropske unije u Briselu imenovalo Christiana Schwarz-Schillinga za specijalnog predstavnika Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu.

2006. – Kriza između Danske i arapskih zemalja se nastavlja zbog objavljenih 12 crteža Muhameda.

2006. – Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka objavila nominacije za Oskara.

2015. – Požar izbio u biblioteci ruskog Instituta za društvene nauke u Moskvi, gde se nalazi više od 14 miliona knjiga.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde