Novogodišnje odluke

Kraj godine obično je vreme svođenja računa, podvlačenja crte, vreme dubokih preispitivanja šta smo trebali da uradimo, a šta je bilo suvišno u godini na izmaku. Kraj decembra je period i kada donosimo velike odluke koje se naravno ne sprovode odmah, već čekaju 1. januar da stignu na red koji često ne dočekaju, već se izgube u magli slavljeničke atmosfere, u gomili pojedenih kolača i u moru istih i sličnih odluka od prošle godine.

Od sutra, od ponedeljka, od proleća, od januara… sve ove vremenske odrednice imaju za cilj da nas preobrate, a ustvari nas usporavaju svaki dan i večiti su paravan za slabosti sa kojima ne možemo da se izborimo. Za odluke nije važno vreme već volja, to valjda svi znamo.

Ipak, sasvim je u redu da danas nismo spremni za promene. Ljudi smo, ne mašine, i imamo pravo na periode ušuškanosti u sopstvenu rutinu. Ali zavaravanje sebe postavljanjem nekih datuma i imaginarnih vremenskih odrednica koje nam se čine pogodne samo zato što su daleke, ili prosto zato što nisu deo sadašnjeg trenutka, to je možda najveća varka kojom sebe obmanjujemo.

Spremnost da nešto promenimo i želja za napuštanjem zone komfora neće doći nikada ako se baš svaki put prepustimo tim sitnim lažima kojima zavaravamo sebe, a koje se ogledaju u vezivanju za neke dane mesece i godine.

Kada želite da promenite sebe, svoje navike ili donesete bilo koju odluku, ne gledajte na sat, ne trčite ka kalendaru, već zaboravite na vreme, zastanite na trenutak i oslušnite sebe. Tek tada u sebi ćete pronaći borbenost potrebnu da bi se uhvatili u koštac sa problemom ili promenom. Tek tada ćete u sebi prepoznati hrabrost da nešto menjate. Hrabrost koju niste ni znali da imate, koja se skrivala u svakom 1. januaru zatrpanom prividom novih početaka i lažnim promenama.

Ja sam pušenje ostavila nekog aprilskog dana na polovini kutije. Od jednom. Bez pripreme. Bez najave. Tih preostalih desetak cigareta nikad do sad me nisu izjedale. Sve odložene odluke koje nikad nisu sprovedene izjedaju me i danas. Da sam čekala da kutija bude prazna prvog ponedeljka u januaru, verovatno bih sve ovo pisala sa punom pepeljarom pored tastature.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde