Ombudsman: Osobe sa invaliditetom suočene sa brojnim problemima

U susret 3. decembru, Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom, Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman naveo je danas da se procenjuje da u Srbiji oko 700.000 osoba ima neki oblik invaliditeta i da se osobe sa invaliditetom suočavaju sa brojnim problemima.

Pre svega se suočavaju sa problemom siromaštva, nezaposlenosti, društvene izolacije i diskriminacije, saopštio je Pokrajinski ombudsman.

Problemi postoje, navodi se, i u oblasti obrazovanja, primeni osnovnih instituta socijalne zaštite, slobodi kretanja i pristupačnosti zgrada javne vlasti, kao i kretanja unutar tih zgrada, ograničenim kapacitetima ustanova za smeštaj osoba sa invaliditetom, kao i problemima u oblasti zdravstvene zaštite, a naročito u zaštiti reproduktivnih prava žena sa invaliditetom.

Na zakonodavnom planu u Srbiji su učinjeni značajni pomaci. U praksi su, međutim, pozitivni pomaci sporiji, zbog čega osobe sa invaliditetom ne mogu na ravnopravan i aktivan način učestvovati u životu zajednice.

Iako su suočene sa brojnim problemima, osobe sa invaliditetom se ne obraćaju u velikom broju Pokrajinskom ombudsmanu, kaže se u saopštenju.

Pokrajinski ombudsman apeluje na medije da u svom izveštavanju poštuju urođeno dostojanstvo osoba sa invaliditetom, njihovu individualnu autonomiju i pravo da odlučuju o svom životu.

Po mišljenju Pokrajinskog ombudsmana, to je jedan od načina da se neutralizuju i obesnaže stereotipi i predrasude koje prate osobe sa invaliditetom.

Pokrajinski ombudsman je izričit u stanovištu da invaliditet nije i da nikad ne može postati razlog za nedostojanstven život. Kao delu ljudskog roda, osobama sa invaliditetom pripadaju sva ljudska prava i osnovne slobode, bez ikakve diskriminacije, navedeno je u saopštenju.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde