Osnovne tehnike pružanja prve pomoći i najčešće greške

Pixabay

„Pomozi, ne oklevaj“ – naziv je projekta Doma zdravlja „Novi sad“, koji ima za cilj podizanje svesti građana o značaju ukazivanja prve pomoći na terenu, do dolaska stručne spasilačke ekipe. Koje su najčešće greške, ali i osnovne tehnike pružanja prve pomoći kod srčanog zastoja, saznajte iz kratke demonstracije Nenada Vukasa, instruktora prve pomoći sa višedecenijskim iskustvom.

Do zvuka sirene i dolaska stručne medicinske pomoći, najbolji saveznici su nam staloženost, koncentracija i 10 prstiju – objašnjava Nenad Vukas, glavni tehničar Doma zdravlja Novi Sad, koji je za 27 godina rada, imao na stotine urgentnih situacija, koje su u najvećoj meri bile sa pozitivnim ishodom.

„U dramatičnim situacijama svest se menja i ide u onom pravcu u kojem ne treba, pa mi ovom obukom pokušavamo da zadržimo spasiocu hladnu glavu, da bi doneo realnu i racionalnu odluku u datom momentu“, ističe Vuhas.

Svaka sekunda je dragocena, kaže naš sagovornik i dodaje da je neophodno što pre početi sa tehnikama kompresije grudnog koša i veštačkog disanja, čime obolela osoba ima veću šansu da preživi.

„1,2,3 …..15, dva puta 15 kompresija, to je 30 i rade se dva veštačka disanja, to je protokol, evropski standard, procedura. 30 kompresija, dva udisaja. Prvo šta može da se desi najbolje jeste da osoba prodiše, ide na bočni položaj, radimo, dolazi Služba Hitne medicinske pomoći i nastavlja da radi“

Vukas ukazuje i na pravilnu reanimaciju veštačkim disanjem:

„Zabaci se glava lagano unazad, otvara se disajni put, saginjemo se, zatvaramo nosnice i u jednoj sekundi ubacimo vazduh i proceduru ponovimo“

U iščekivanju Hitne pomoći, obolelu osobu stavljamo u bočni položaj.

„Ovaj momenat je bitan, poluga podizanja dalje noge sa spoljne strane u kolenu dižemo, pravimo polugu, osobu lagano zavaljujemo prema nama, nogu koju smo povlačili stavimo pod 90 stepeni, stabilizujemo i lagano čelo, brada, zabacimo glavu, otvorimo disajni put“

Ovo su samo osnovne smernice obuke, koja traje već godinu dana i prošli su je zaposleni u velikim kompanijama, školskim i drugim ustanovama, a koju će tokom ove godine proći i brojni drugi Novosađani. Jer, kako na kraju zaključuje ovaj humani radnik, svaka karika se mora uvežbati ponaosob, kako bi lanac spasavanja bio što snažniji.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde