POZORIŠNI PERFORMANS „9 GODINA KASNIJE” U OKVIRU IPA PROJEKTA GRADSKE UPRAVE ZA KULTURU GRADA NOVOG SADA „COLOURFUL COOPERATION”

Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada kroz projekat „Colourful cooperation”, koji se finansira sredstvima programa Interreg-IPA CBC Mađarska – Srbija, organizuje prvi u nizu događaja i manifestacija u okviru ove „raznobojne saradnje” između stanovništva pograničnog područja Mađarske i Srbije s ciljem razvijanja i podsticanja kulturne, umetničke, gastronomske, turističke razmene i dobrosusedskih odnosa.

 

Ukupno preko 130 zanimljivih programa na Paliću, u Morahalomu i u Novom Sadu imaju za cilj predstavljanje bogate kulturne riznice Mađara i Srba u ovom području i saradnju svih generacija ova dva naroda kroz očuvanje i unapređenje dobrosusedskih odnosa.

 

Prvi u nizu događaja koji će biti organizovani na Telepu u Novom Sadu kao i u Futogu, Kovilju, Čeneju biće pozorišni performans pod nazivom „9 godina kasnije” pod umetničkim rukovodstvom profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu, Deneša Debreia, i uz muziku savremenog mađarskog kompozitora Arpada Serde.

 

Proces rada će tokom sedam radioničarskih dana okupiti u Kulturnoj stanici Eđšeg mlade studente glume iz Pozorišne škole pozorišta Jokai iz Bekeščabe i studente Akademije umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Borisa Isakovića i Miljana Vojnovića, samostalnog stručnog saradnika. Studenti iz dve sredine, koji se sada prvi put sreću, zajedno će raditi na kreiranju uzbudljivog pozorišnog performansa kroz ispitivanje i sučeljavanje svojih stavova, razmišljanja, i pomeranje svojih granica kako umnih tako i telesnih u pokušaju da dođu do odgovora na čovekova velika pitanja poput onih: ko sam, šta želim, za šta/koga bih dao/dala svoj život,  kakav je a kakav treba da bude ovaj svet koji nas okružuje? A sve to kroz poeziju Katalin Pap.

 

Zajednički rad studenata iz Bekeščabe i Novog Sada „9 godina kasnije” biće predstavljen publici 19, 20, 21. i 22. februara u Futogu, na Telepu, Čeneju i u Kovilju.

 

Satnica:

Sreda, 19.02.2020. u 20 časova : Futog, Kulturni centar Futog

Četvrtak, 20.02.2020. u 18 časova: Telep, Mađarski kulturni centar „Petefi Šandor”

Petak, 21.02.2020. u 18 časova : Čenej, Mesna zajednica Čenej

Subota, 22.02.2020. u 18 časova: Kovilj, OŠ „Laza Kostić”

 

***

O programu Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija

Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Po principu „zajedničkog sistema upravljanja“ zemalja učesnica – Mađarske i Srbije, program finansira i podržava projekte saradnje organizacija iz Programske oblasti – okruga Čongrad (Csongrád) i Bač-Kiškun (Bács-Kiskun) u Mađarskoj i okruga Zapadna Bačka, Severna Bačka, Južna Bačka, Severni Banat, Srednji Banat, Južni Banat i Srem u Srbiji. Program pomaže razvoj i stabilnost pograničnog regiona, unapređuje opšti kvaliteta života u njemu, omogućava ekonomsku saradnju organizacija iz ove dve zemlje, neguje zajednički identitet, kulturno i istorijsko nasleđe pograničnog regiona i doprinosi njegovoj ekološkoj održivosti i sigurnosti.

Za više informacija, molimo posetite veb-sajt programa: www.interreg-ipa-husrb.com.

PODELI
Prethodni članakDeca iz Alibunara zbrinuta u Dečjem selu
Sledeći članakMjuzikl „Kosa“
Avatar
Radio Delta, poseduje dozvolu za rad kao jedina regionalna radio stanica u AP Vojvodini na 89,5 mhz, a koja kao takva zonom rada obuhvata regiju Srema i Bačke gde pripada i Novi Sad. Naša pokrivenost je Južnobački okrug, Srem i veći deo Mačve. Program Delta radija prema istraživanju javnog mnjenja i analizama slušanosti svakodnevno prati preko 180.000 građana Novog Sada i regije (oba pola , pretežno urbane populacije)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde