Zdravom ishranom svako može da obezbedi potrebne vitamine i minerale za optimalno funkcionisanje organizma. Ipak, brzi stil savremenog života, a naročite loše navike u ishrani, često ne daju priliku za kvalitetnu i uravnoteženu ishranu.

Manjak vitamina i minerala može da dovede do simptoma kao što su: suva i perutava koža, lomljivi nokti, opadanje kose, česte infekcije, ispucale usne, malaksalost, umor, trnjenje u rukama i nogama… Dodaci ishrani u vidu vitamina i minerala, kroz dijetetske suplemente, mogu da pomognu u rešavanju tih problema.

Vitamini

Vitamini su organska jedinjenja sa regulatornom i zaštitnom funkcijom, neophodna ljudskom organizmu za normalan razvoj i obavljanje telesnih funkcija. Dele se u dve grupe – prvu grupu čine vitamin C i vitamini B kompleksa koji su rastvorljivi u vodi, koji brzo deluju i brzo se eliminišu iz organizma. U drugoj grupi su vitamini A, D, E i K, koji su rastvorljivi u mastima, te se sporije resorbuju u digestivnom, deponuju se i duže ostaju u organizmu.

Najbogatiji prirodni izvori vitamina su:

  • Vitamin A: šargarepa, zeleno i žuto povrće, jaja, žuto voće, mleko i mlečni proizvodi…
  • Vitamin B1: kvasac, integralni hleb, zrna pšenice, krompir, nemasna svinjetina, mleko…
  • Vitamin B2: svinjska džigerica, pivski kvasac, kelj, spanać, mleko…
  • Vitamin B6: integralni hleb, teleća džigerica, skuša, sušena sojina klica, mahunarke, paprike…
  • Vitamin B12: svinjska džigerica, teleći bubrezi, skuša, morski losos…
  • Vitamin C: crna ribizla, paprike, brokoli, kivi, kelj, jagoda, grejpfrut, pomorandža, šipak…
  • Vitamin D: riblje ulje, losos, grgeč, riba, jaja, maslac…
  • Vitamin E: avokado, paprika, kelj, maslac, jaja…
  • Vitamin K: prokelj, keleraba, karfiol, pileće grudi, govedina, šampinjoni…

Minerali

Minerali su neorganski hemijski elementi, neophodni za normalno funkcionisanje organizma, u kojem se pojavljuju kao slobodni joni ili kao sastavni deo organskih spojeva. Učestvuju u nizu biohemijskih procesa, a neki su i strukturalni elementi organizma.

Najbogatiji prirodni izvori minerala su:

  • Bakar: mahunarke, grašak, šljive, integralna pšenica…
  • Cink: pšenične klice, semenke, jaja, mleko u prahu, senf…
  • Fosfor: integralne žitarice, jaja, semenke, jezgrasti plodovi…
  • Folna kiselina: šargarepa, kvasac, žumance, dinja, kajsija, crno ražano brašno…
  • Gvožde: crveno meso, džigerica, žitarice, riba, žumance, jezgrasti plodovi, suve breskve, pasulj…
  • Hlor: masline
  • Hrom: kukuruzno ulje
  • Jod: crni luk
  • Kalcijum: mleko, jogurt, sir, integralne žitarice, zeleno povrće, jezgrasti plodovi, orasi, susam…
  • Kalijum: agrumi, dinja, paradajz, jabukovo sirće, banana, krompir, suve kajsije…
  • Magnezijum: smokve, limun, grejpfrut, badem, zeleno povrće…
  • Selen: mekinje, pšenične klice, crni luk, paradajz, prokelj, brazilski orah…

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde