Proslava Svetog Save u OŠ „Miroslav Antić“ u Futogu, učenicima uručene Svetosavske nagrade

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je svečanom programu povodom školske slave Sveti Sava u OŠ „Miroslav Antić“ u Futogu. Zaslužnim učenicima tokom priredbe uručene su Svetosavske nagrade.

„Verujem u to da priča o Svetom Savi nije samo jedna lekcija iz istorije, niti jedan čas na veronauci. Njegova dela su vanvremenska, a svetosavlje je koordinatni sistem naše duhovne i kulturološke vrednosti, to je naš odgovor na sve što nam se dešavalo, ali i putokaz kuda treba dalje da idemo. Sveti Sava je ostavio dubok trag u duhovnom, državotvornom i kulturološkom smislu. Zahvaljujući njemu, mi smo se kao narod i država formirali i očuvali našu kulturnu baštinu, shvatili šta znače jezik i pismo, šta znači vera. To nam je pomoglo da izdržimo pet vekova okupacije, ratove i sve ono kroz šta smo, nažalost, prošli kao narod. On je mirio braću, spojio nacionalno i univerzalno i približio Istok i Zapad, a to nam je i danas najpotrebnije i tu leže odgovori na brojna pitanja koja nam se nameću. Svetosavlje je put kojim moramo da idemo, ako želimo da budemo odgovorni prema budućim pokolenjima“, naglasio je gradonačelnik Vučević.

U okviru svečanog programa prisutnima se obratio i direktor OŠ „Miroslav Antić“ u Futogu Nemanja Jovišević koji se zahvalio gradonačelniku na podršci koju Grad pruža toj obrazovnoj ustanovi.

On je naglasio da je Savindan važan za sve škole, jer se čuva uspomena na prvog srpskog Arhiepiskopa i velikog prosvetitelja koji je pokazao šta znače praštanje, ljubav, dostojanstvo, čast i znanje.

„Sveti Sava je duhom sa nama, ne samo danas, nego tokom čitave godine“, rekao je Nemanja Jovišević.

PODELI
Prethodni članakKineski festival svetla – 23. januar – 16. februar
Sledeći članakFestival ljubavi – 5-23. februar
Avatar
Radio Delta, poseduje dozvolu za rad kao jedina regionalna radio stanica u AP Vojvodini na 89,5 mhz, a koja kao takva zonom rada obuhvata regiju Srema i Bačke gde pripada i Novi Sad. Naša pokrivenost je Južnobački okrug, Srem i veći deo Mačve. Program Delta radija prema istraživanju javnog mnjenja i analizama slušanosti svakodnevno prati preko 180.000 građana Novog Sada i regije (oba pola , pretežno urbane populacije)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde