Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 20. do 26. januara 2020. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i značaju preventivnih pregleda. Osnovna poruka je da je ova maligna bolest preventabilna i zato ovogodišnjim sloganom „Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice“ još jednom apelujemo na žene određenih uzrasnih grupa da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neki od dostupnih preventivnih pregleda..

Prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) za 2018. godinu, iako se Srbija i dalje nalazi u grupi zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja u Evropi, beleže se određena pomeranja. Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se, posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije nalazi na petom mestu u Evropi (prethodno na četvrtom mestu).

Takođe, naša zemlja se i po umiranju od ove vrste raka kod žena, prema poslednjim procenama, nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije (prethodno na trećem mestu).

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ tokom 2016. godine registrovano je 1239 novoobolelih žena od raka grlića materice i standardizovana stopa incidencije je iznosila 21,9 na 100.000 žena.

Tokom iste godine, 453 žene su u Srbiji umrle od ove vrste raka i standardizovana stopa mortaliteta je iznosila 6,7 na 100.000 žena. Kada govorimo o obolevanju, najviše standardizovane stope incidencije od raka grlića materice u 2016. godini, u odnosu na prosečnu stopu incidencije od ove maligne lokalizacije u Republici Srbiji, registrovane su u Nišavskoj, Srednjebanatskoj, Zaječarskoj i Pirotskoj oblasti (što se može dovesti u vezu sa povećanim obuhvatom žena skrining pregledima), a najniže u Podunavskoj, Jablaničkoj, Južnobanatskoj i Braničevskoj oblasti.

U slučaju letalnih ishoda, više standardizovane stope mortaliteta od prosečne u Republici Srbiji su registrovane u Podunavskoj, Topličkoj, Severnobanatskoj i Zaječarskoj oblasti, a najniže u Moravičkoj, Kolubarskoj, Šumadijskoj i Borskoj oblasti.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ sa mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje organizovaće širom Srbije tokom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice brojne aktivnosti u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i značaju preventivnih pregleda.

Institut za javno zdravlje Srbije uz podršku Ministarstva zdravlja i Populacionog fonda Ujedinjenih nacija i u saradnji sa Komitetom za međunarodnu saradnju studenata medicine – Srbija, i studentskim parlamentima fakulteta Beogradskog Univerziteta (Elektrotehnički fakultet, Pravni fakultet, Ekonomski fakultet, Fakultet političkih nauka i Fakultet organizacionih nauka), kao i srednjim medicinskim školama u Beogradu (Medicinska škola „Beograd“, Medicinska škola – Zvezdara), organizuje edukativne i zdravstveno-promotivne aktivnosti.

U Beogradu će, u znak podrške kampanji tokom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, zelenom bojom biti osvetljena kupola Narodne skupštine Republike Srbije, palata Albanija, most na Adi.

IZVORRTV
PODELI
Prethodni članakSamostalnom uplatom doprinosa do penzije
Sledeći članakOborio ženu u Novom Sadu i oteo joj novčanik
Avatar
Radio Delta, poseduje dozvolu za rad kao jedina regionalna radio stanica u AP Vojvodini na 89,5 mhz, a koja kao takva zonom rada obuhvata regiju Srema i Bačke gde pripada i Novi Sad. Naša pokrivenost je Južnobački okrug, Srem i veći deo Mačve. Program Delta radija prema istraživanju javnog mnjenja i analizama slušanosti svakodnevno prati preko 180.000 građana Novog Sada i regije (oba pola , pretežno urbane populacije)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde