Šta sve nudi Egipat kao letnja turistička destinacija?

Zima je uveliko u toku, ali ja sam od onih letnjih tipova ljudi, koji se u januaru i dalje prisećaju letnjih putovanja i doživljaja, a ujedno planiraju sve to za sledeću letnju sezonu. Nekako lakše preguram zimu ako imam letnje misli. Destinaciju za putovanje biram veoma temeljno i ne dopuštam da me nešto iznenadi, jer volim kada znam da mogu da vladam situacijom, a neznanje bi mi to uskratilo, što nikako nisam htela da dozvolim ni prilikom odabira destinacije za leto 2019.

Nakon detaljnog istraživanja, vaganja i upoređivanja, kao idealna destinacija za letovanje nametnuo se Egipat. Od starta Egipat se izdvojio zbog sledećih razloga: dobar odnos cene i kvaliteta, spoj letovanja i upoznavanja bogate istorije koju Egipat definitivno ima, velika ponuda hotela koji odgovaraju na različite zahteve i prelepo, čisto i toplo more koje svi hvale.  Kao i kod većine turista iz Srbije, kada je reč o Egiptu, izbor je pao na Hurgadu, iako postoji još gomila mesta koja su lepša, a ujedno i skuplja od Hurgade, ali ih naše agencije retko i nude.

Odabir hotela je uvek veoma važan, ali kada je u pitanju Egipat ovaj izbor je za nijansu važniji. Prvenstveno zbog toga što ćete većinu letovanja provesti upravo u hotelu, jer usluga je u većini hotela all inclusive (postoje neki hoteli gde se nudi i usluga na bazi polupansiona ili punog pansiona, ali to nikako ne preporučujem, ma koliko delovalo povoljnije na kraju će vas izaći skuplje, verujte mi!), hotelski kompleksi su uglavnom veoma veliki i nude mnogo toga, pa ćete zbog toga većinu svojih aktivnosti i zahteva moći da ispunite u hotelu, a najduže napuštanje hotela biće prilikom izleta.

Već  u startu ovakav tip letovanja nekom se neće dopasti zbog zablude da će se odmor svesti na rutu plaža, restoran, soba. U Egiptu postoji toliko mogućnosti, izleta i aktivnosti čak i u samom hotelu, tako da će vaš odmor biti sve, samo ne statičan i monoton. Sa druge strane, ukoliko ste ljubitelj manje aktivnog odmora, i to je ostvarivo i to tako što ćete izbojkotovati sve što vam se nudi osim uživanja na plaži po ceo dan uz neke dobre koktele.

HOTEL

Kao što sam rekla, odabir hotela u Hurgadi je veoma važan. Prvo obratite pažnju na to gde se tačno hotel nalazi, jer morate znati da ukoliko odaberete hotel van centra, velika verovatnoća je da oko hotela neće biti apsolutno ničega, pa večernje šetnje neće biti moguće. Naravno uvek postoji mogućnost da do centra odete taksijem, ali ako vam je važno da ispratite dešavanja u centru onda je uvek bolje da se hotel tu i nalazi. Za mene i mog momka to nije bilo važno, čak nam se i dopala zamisao da hotel bude izdvojen od poprilično vašarske atmosfere koja preovlađuje u Hurgadi. U skladu sa tim odabrali smo hotel udaljen 50 km od Hurgade u predgrađu koje nosi naziv Abu Soma Bay i nismo se pokajali, jer kombinacija onog što hotel nudi i izleta koje smo u toku letovanja izabrali, ispostavila se kao idealna. Druga stvar na koju treba obratiti pažnju je to da li je plaža koralna. Korali su nacionalno blago Egipta i hoteli na čijim plažama se korali nalaze, nemaju prava da ih uklanjaju. Naš hotel je imao i tu “lošu” stranu, ali za nas nije bila loša jer je u okviru plaže postojao ponton koji je omogućavao da zaobiđemo korale u plićaku i odmah odemo do dubine. Naravno korali su bili prisutni i u dubini, ali u tom slučaju to je prednost jer vam to omogućava da svakog dana uživate u lepotama podvodnog sveta, koji je u Egiptu kažu možda i najlepši. Ipak, ukoliko na odmor idete sa decom, ne preporučujem koralne plaže jer za decu nedostatak plićaka baš i nije dobra ideja. Kada ste proverili sve ove stavke hotela i prilagodili ih svojim zahtevima, sledeća stvar su komentari koje možete pronaći na booking.com,  tripadvisor.rs, a verovatno i na mnogim forumima i stranicama. Ukoliko postoji nekoliko negativnih komentara, naspram gomile pozitivnih – to nije vredno pažnje. Ali, ukoliko preovlađuju negativni komentari budite sigurni da nećete imati lepa iskustva sa hotelom.

HRANA

Sigurno ćete naići na negativne impresije po pitanju hrane u Egiptu, i ja sam, i zbog toga sam se pomalo plašila šta me čeka kada stignem na odredište. Ono što me je dočekalo bilo je više nego dobro, izbor je bio zaista bogat i prilagođen različitim ukusima. Pored nekih tradicionalnih ukusa i začina koji su karakteristični za arapsku kuhinju, tu je pregršt ukusa i jela prilagođenih nama, Evropljanima. Situacija se naravno razlikuje od hotela do hotela, ali tvrdnje da u Egiptu nije moguće naići na dobru kuhinju, apsolutno nije tačna.

USLUGA

Turizam je jedna od najznačajnijih privrednih grana u Egiptu i Egipćani su svesni koliko su im turisti važni, pa se u skladu sa tim i ponašaju. Vrlo su predusretljivi, ljubazni i uslužni. Iako su im uslovi za rad veoma loši, to u njihovom odnosu prema vama nećete osetiti. Vole da dobiju bakšiš, i često ga otvoreno traže, ali mi smo se sa tim susretali više na izletima nego u samom hotelu. Za nas iz Srbije ni to nije čudno, s obzirom na to da kulturu davanja bakšiša negujemo i mi sami, jedina razlika je što su oni otvoreniji u očekivanju istog. Ono što je veoma interesantno kod Egipćana koji rade u turizmu, jeste koliko dobro poznaju jezike. Zapravo, prema njihovom objašnjenju svesni su koliko im može biti značajno poznavanje bilo kog jezika, pa tako često možete sresti vodiče koji govore kineski, španski, engleski, francuski, nemački, ali i srpski, a pritom svi oni su u većini slučajeva samouki.

HOTELSKA PONUDA

Sve zavisi od toga koliko ste spremni novca da izdvojite, ali s obzirom na to da za Egipat važi dobar odnos cene i kvaliteta, u ovom slučaju zapravo i možete očekivati mnogo za ne tako velik novac. Za 500 do 600 evra možete pronaći odličan hotel sa all inclusive uslugom, velikim bazenom, privatnom plažom, a uz sve to često ide i nekoliko tematskih restorana u sklopu hotela, svakodnevne aktivnosti koje organizuje tim animatora, barem jedan bar, i još mnogo toga.

Priča o Egiptu i tome šta nudi je veoma kompleksna i široka. Zbog toga sam odlučila da tekst podelim na dva dela. Dok sam se u ovom tekstu bavila uglavnom hotelskom ponudom, u sledećem ću se fokusirati na izlete u okviru kojih možete mnogo toga da otkrijete, saznate i doživite.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde