Jednom kada se uspostavi otvoren odnos pun razumevanja, dete će svojoj tetki lakše poveriti neke stvari nego roditeljima. Evo zašto su tetke nezamenljive!

 

1. Razvijaju poseban odnos sa detetom

Da bi neko bio tetka koja će s detetom razviti odnos pun poverenja i uvažavanja, nije dovoljno samo biti povezan sa detetom krvnim ili bračnim vezama i tek tu i tamo posetiti ga na pola sata. U taj se odnos mora ulagati od prvog dana te, dakako, vodstvo u tome moraju preuzeti odrasli.

Odlasci u šetnju, igranje u obližnjem parku, samostalni izleti kada nećak/inja dovoljno poraste, skupljanje kestena, navijanje na školskim utakmicama i priredbama – sve su to naoko male stvari koje, kada se zbroje, imaju presudnu ulogu u tome hoće li teta s nećakom/injom razviti odnos koji će potrajati čitav život i zbog kog će dete steći poverenje.

2. Deca im se lakše poveravaju nego roditeljima

Jednom kada su stvoreni temelji otvorenog odnosa punog razumevanja, dete će svojoj teti mnogo lakše poveriti neke stvari nego roditeljima. Naime, njima nije na prvom mestu disciplina nego s nećacima razvijaju odnos koji kod određenog broja roditelja izostaje.

Dakako, tete ne moraju 24 sata dnevno brinuti o svojim nećacima pa su samim time odmorenije i spremnije na igru i zabavu te će upravo to kod deteta stvoriti osećaj sigurnosti. Poveravanje o prvim simpatijama, priznanje o lošim školskim ocenama ili ipak možda vršnjačkom nasilju nešto je što svako dete mora imati kome da kaže, a često je to baš teta kojoj veruje.

3. Imaju status uzora

Deca najviše uče posmatrajući druge oko sebe i njihove radnje, što se u psihologiji naziva učenje po modelu. Prema mišljenju psihologa Alberta Bandure, koji je i utemeljio ovaj koncept, to je oblik socijalnog učenja u kojem dete posmatra sve što čine njegovi bližnji, te potom i samo ponavlja jednake radnje. Upravo je zato vrlo važno kako će se teta ponašati u društvu nećaka.

4. U njima deca vide kul odraslog prijatelja

Već samim tim što u odnosu s tetkom nije (u većini slučajeva) prisutna ozbiljnost kao u odnosu s roditeljem, dete često nju doživljava kao svog velikog, odraslog prijatelja.

Ako tetka pritom ima zanimljiv posao, putuje svetom ili je naprosto u bilo kom pogledu podosta različita od roditelja deteta, ono je doživljava kao jedinstvenu, otkačenu osobu u svom životu.

5. Uvek su tu kao rezervni roditelj

Dakako, odnos sa tetkom ne sastoji se samo u zabavi i druženju. Pre ili kasnije, makar u odraslom dobu, život će pokazati svoju okrutniju i manje lepu stranu, a tada je posebno važno znati da možemo računati na tetku, napose ako nemamo prisan odnos s roditeljima.

Ili, rečima škotske književnice i aktivistkinje Sare Šeridan, tetka je komadić sigurnosti za dete, neko ko će uvek čuvati tvoje tajne i uvek biti na tvojoj strani.

izvor: ddl.rs

PODELI
Prethodni članakTinejdžerka se porodila na plesnom podijumu
Sledeći članakTeži udes kod Veternika, starija žena oborena u Rumenačkoj
Avatar
Radio Delta, poseduje dozvolu za rad kao jedina regionalna radio stanica u AP Vojvodini na 89,5 mhz, a koja kao takva zonom rada obuhvata regiju Srema i Bačke gde pripada i Novi Sad. Naša pokrivenost je Južnobački okrug, Srem i veći deo Mačve. Program Delta radija prema istraživanju javnog mnjenja i analizama slušanosti svakodnevno prati preko 180.000 građana Novog Sada i regije (oba pola , pretežno urbane populacije)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde