U Srbiji nema zaraženih koronavirusom; Biće nabavljeno pet miliona hirurških maski

free images

U Srbiji nema zaraženih korona virusom, navedeno je jutros na sajtu Ministarstva zdravlja – COVID-19.

Kako se još navodi, dana 28. februara, do 8.00 časova nije bilo osoba za koje se sumnjalo da predstavljaju potencijalne nosioce novog korona virusa.

Do 27. februara u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je 25 osoba koje su boravile na području intenzivne transmisije virusa i imale su simptome infekcije disajnih puteva.

Uzorci svih testiranih osoba bili su negativni na novi korona virus.

Ministarstvo zdravlja dva puta dnevno objavljuje sve informacije u vezi s korona virusom.

Informacije će biti objavljivane u 8.00 i 18.00 sati na posebnoj stranici Covid-19.rs.

Ministarstvo zdravlja objavilo je i video snimak sa informacijama za građane o novom korona virusu.

Podsećaju da su simptomi bolesti temperatura i kašalj, a kako bi umanjili rizik od zaraze potrebno je da svi brinu o ličnoj higijeni i slede uputstva Ministarstva zdravlja.

Važna je pojačana i česta higijena ruku, naročito pre i posle jela i posle kijanja ili kašljanja, pokrivanje usta ili nosa prilikom kijanja i kašljanja papirnim maramicama ili rukavom u pregibu lakta.

Građanima koji osete simptome sugerišu da ostanu kod kuće, ne idu na javna mesta, na posao, u školu, obdanište.

„Ako ste doputovali iz Kine ili severne Italije ili drugog žarišta kontaktirajte Ministarstvo zdravlja na broj telefona 064 8945 235. U narednih 14 dana ostanite kod kuće i smanjite kontakte sa ukućanima,“ navode u video snimku.

Kako ističu, poštovanje preporuka i uputstava može sprečiti širenje korona virusa.

Za apoteke i zdravstvene ustanove u Srbiji biće nabavljeno pet miliona hirurških maski, a zdravstvene vlasti planiraju da ograniče njihovu kupovinu, odnosno da jedna osoba može da kupi nekoliko komada, piše list „Politika“ u petak.

„U državnim apotekama je bilo maski, možda nije u svim privatnim. Imamo dovoljno zaliha svega što je potrebno ako se pojavi virus korona“, rekli su u Ministarstvu zdravlja.

U Savezu privatnih apotekara Srbije naglašavaju da nano-maske koje su uvozili više ne stižu, jer su pojedine države koje ih izrađuju odlučile da ih sačuvaju za svoje državljane.

PODELI
Prethodni članakNovosadski parlament o urbanističkim planovima
Sledeći članakAP Vojvodina se zadužuje 2,4 milijarde dinara za investicije
Avatar
Radio Delta, poseduje dozvolu za rad kao jedina regionalna radio stanica u AP Vojvodini na 89,5 mhz, a koja kao takva zonom rada obuhvata regiju Srema i Bačke gde pripada i Novi Sad. Naša pokrivenost je Južnobački okrug, Srem i veći deo Mačve. Program Delta radija prema istraživanju javnog mnjenja i analizama slušanosti svakodnevno prati preko 180.000 građana Novog Sada i regije (oba pola , pretežno urbane populacije)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde